donderdag 19 mei 2022

19 mei 2022 Saumur rustdag

 We hebben goed geslapen. In de ochtend onweert het even. Het regent wat, maar niet veel. We staan op rond 8hr30. In de buitenkeuken zit al een koppel fietsers en een jonger koppel. We warmen water om thee te maken, babbelen wat met de anderen en ontbijten met koekjes en thee. Een eekhoorn probeert in een boom omhoog te klimmen, maar een ekster probeert de eekhoorn telkens weg te jagen. Prachtig om de twee bezig te zien. De eekhoorn geeft niet op, maar de ekster ook niet. 

Daarna gaan we fietsen huren aan de receptie van de camping. Pierrick had verteld over de gerenommeerde  Franse school “Cadre Noir”, een instituut voor paardrijden. We beslissen om de plek te bezichtigen . We komen aan rond 11hr15, net op tijd voor het volgende gegidste bezoek. Het instituut heeft 350 paarden, 32 instructeurs, 100 leerlingen. Er wordt getraind voor dressuur, obstakels en cross. Regelmatig doen ze gala voorstellingen. We zijn een beetje ontgoocheld. Het komt over als een grote manege. We hadden verwacht om de oude structuren te vinden van Le Cadre Noir. Door de uitleg van de gids komen we te weten dat de oorspronkelijke school en stallen in het centrum van  Saumur liggen. Dat was het gebouw dat Pierrick lang geleden bezocht had met zijn dochter.

We keren met de fiets terug naar het centrum. Het is leuk om eens te fietsen. Maar we hebben geen fietsconditie op dit moment. De heuvels zijn lastig. We gaan naar de plaats met alle terrassen en gaan iets eten in één van de restaurants. Daarna fietsen we door de smalle, mooie straten en pleinen richting het kasteel. Onderweg geraken we aan de praat met een Zwitsers koppel die met de fiets in de stad zijn. Ze genieten van hun pensioen om regelmatig op stap te gaan. Vriendelijke, geïnteresseerde mensen. Na een flinke klim (te voet), komen we toe aan het kasteel. Saumur heeft een prachtig kasteel. Met een prachtig uitzicht. Het bezoek zal voor een andere keer zijn. Daarna fietsen we naar de oude school en stallen van Le Cadre Noir. De gebouwen worden nu gebruikt als museum, Musée de la cavalerie. Jammer genoeg is het dicht op donderdag en vrijdag. Ik denk dat dit museum veel boeiender is om te bezoeken dan de huidige school. Hier vind je de hele geschiedenis van het instituut. Daarna gaan we nog wat boodschappen doen in de supermarkt en gaan we terug naar de camping. 

De buitenkeuken heeft een stopcontact. Perfect om de telefoon te kunnen opladen. Vele stappers en fietsers willen hun telefoon of powerbank opladen.  We gaan douchen. We geraken aan de praat met het jonge Franse koppel dat naast onze tent staat. Blijkbaar zijn ze broer en zus. Ze zijn onderweg van Nantes naar het oosten van Frankrijk, waar ze wonen. Ze hebben vandaag een wijngaard en wijnkelder bezocht, waar ook exposities van artiesten gehouden worden. Ze waren zeer enthousiast over hun bezoek. Ze hebben een fles schuimwijn gekocht en bieden ons een glas (plastieken beker, op camping niveau) aan. Wij halen wat worst en kerstomaatjes in onze tent. Het is een gezellige avond. Op het moment dat het druk wordt aan de buitenkeuken  gaan we nog snel een slaatje eten in het restaurant. 

Daarna moeten we de tent wat opruimen, de camelbags vullen , tanden poetsen, voeten verzorgen en in bed. Als we in de tent liggen, horen we de Engelse buren regelmatig lachen. Waarschijnlijk zijn ze naar een leuke film of serie aan het kijken. Het doet ons mee glimlachen.

De nachtgeluiden beginnen. Kwaakconcert. 

Saumur is een fijne, mooie stad. 

Morgen terug op stap.




Aan de Loire

De huidige school Le Cadre Noir 




Kaarsje doen branden…

Het Zwitserse koppel, met de fiets 

Hier en daar staan mooie spreuken op de muren in het centrum 

Het kasteel 

Prachtig verzicht vanaf het kasteel 


Le musée de la Cavalerie. Gesloten 


De vroegere stallen 


Met Mathis en Maelys

Het zicht op het kasteel vanop de camping 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten